středa 19. srpna 2015


Temozón Sur v obrázcích

Domek, ve kterém bydlím. Před ním zaparkovaný nejužitečnější dopravní prostředek, který tu existuje: Kolo a káru v jednom. Auto nemají všichni, ale bez tohoto superkola se tu neobejde snad žádná rodina :-) Zapůjčeno od sousedů, abych si mohla přivézt pitnou vodu.




 Besídka na závěr školního roku. Holčičky v tradičních bílých krojích s pestře vyšívanými květy (terno nebo huipil), kluci v bílé košili (guayabera), kalhotách a klobouku. V pozadí ukázka místní architektury - tzv. mayský dům (casa maya). Druhá budova jsou toalety, popisky v mayštině :-) Na třetím obrázku je jedna ze tříd.


Fotbalové hřiště. Fotbal je nejoblíbenějším sportem, obzvlášť úspěšný je místní dívčí tým.  
     

Výhled přes ulici k sousedům...
Výhled z domku na opačnou stranu ve večerních hodinách...


Příprava na corridu k oslavě Nanebevzetí Panny Marie


Procesí vesnicí, oslavy Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna  

Hacienda Temozón, patio
Hacienda Temozón, hotel a restaurace. Zaměstnává asi 50 místních.
Mérida, nádraží taxi colectivo do Temozónu.
Z Méridy do Temozónu odjíždí dodávky zvané taxi colectivo v předem stanovené časy (ale klidně i dřív, když má dost pasažérů). Z Temozónu do Méridy je to s jízdním řádem horší... Když chce člověk opustit Temozón, není to vždycky na chvilku. Zářným příkladem byl den, kdy jsem chtěla v pátek odpoledne odjet do Méridy. Bylo mi řečeno, že taxi pojede ahorita - joo, hned znamenalo za hodinku a půl :-) Ale během čekání jsem si popovídala s manželkou taxisty a aspoň se něco dozvěděla z místních drbů :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat